Verenigde Staten willen kernwapens in Duitsland moderniseren

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten willen hun in Duitsland gestationeerde kernwapens moderniseren. De Amerikaanse president Barack Obama zou kort voor het einde van zijn ambtsperiode de laatste ontwikkelingsfase voor een nieuwe versie van atoombommen goedgekeurd hebben. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel in zijn jongste uitgave.

De Amerikaanse nucleaire veiligheidsdienst NNSA had onlangs bekendgemaakt dat het wapen van het type B61-12 vanaf 2020 in serieproductie gaat. Volgens Der Spiegel komen de nieuwe wapens daarna naar de luchtmachtbasis van Büchel in de Eifel, waar volgens experts 10 tot 20 kernkoppen uit de tijd van de Koude Oorlog liggen opgeslagen.

Het Duitse parlement stemde in 2010 met ruime meerderheid voor een terugtrekking van de atoomwapens. De toenmalige regering van christendemocraten en liberalen verklaarde toen echter dat dit enkel zou gebeuren in overleg met de NAVO-partners.

Atoomwapens blijven een centraal onderdeel van het afschrikkingsconcept van de NAVO. Obama had bij het begin van zijn eerste ambtsperiode in 2009 de nucleaire ontwapening nochtans als een belangrijke doel van zijn regering bestempeld.

In België liggen sinds de jaren zestig nucleaire wapens opgeslagen op de militaire basis van Kleine Brogel. In september 2015 bevestigde het kabinet van defensieminister Steven Vandeput dat de VS willen investeren in een nieuwe commandopost en een nieuw logistiek gebouw voor het onderhoud van de kernwapens. Dat wijst erop dat de wapens er zullen blijven.

Bron: Belga