Venezuela en Colombia bespreken mogelijke heropening grens

door
Belga
Leestijd 1 min.

De presidenten van Venezuela en Colombia, Nicolas Maduro en Juan Manuel Santos, zitten donderdagnamiddag in Venezuela bijeen, om de heropening van hun gemeenschappelijke grens te bespreken, die al bijna een jaar gesloten is om smokkel tegen te gaan. Verwacht wordt dat de twee staatshoofden na hun ontmoeting met een gezamenlijke verklaring zullen komen over de timing van de heropening van de grens, die in stappen zal verlopen.

De ontmoeting tussen de staatshoofden werd vorige week aangekondigd door de ministers van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez (Venezuela) en Maria Angela Holguin (Colombia). Voorafgaand aan de top waren liefst vijftien commissievergaderingen nodig tussen beide landen.

In augustus 2015 gaf president Maduro het bevel de grens te sluiten omwille van "veiligheidsredenen", na een aanval van vermeende voormalige Colombiaanse paramilitairen op een patrouille van het Venezolaanse leger. De spanning tussen de landen nam nog toe toen Caracas besliste om duizenden Colombianen die zich in Venezuela gevestigd hadden het land uit te zetten.

De afgelopen weken heeft Venezuela, dat in een diepe economische crisis zit, de grens met Colombia een aantal keren geopend, om tienduizenden Venezolanen de kans te geven om een voorraad voedsel, medicijnen en andere zaken in te slaan. Het land was ooit een rijke olieproducent, maar zag zijn economie instorten door de daling van de prijs van ruwe olie.

Venezuela kent momenteel ernstige tekorten en heeft de hoogste inflatie ter wereld. In 2015 bedroeg die 180 procent.

Bron: Belga