Syrische zwemmer Rami Anis wil niet zonder selfie met Michael Phelps naar België terug

door
Belga
Leestijd 2 min.

De in Gent wonende Syrische zwemmer Rami Anis heeft zijn competitie in Rio de Janeiro erop zitten, maar weigert naar België terug te keren voor hij met zwemlegende Michael Phelps op de foto staat. "Zonder selfie met Phelps kan ik hier natuurlijk niet weg", verklaarde het lid van het vluchtelingenteam. De 25-jarige Anis ontvluchtte Syrië in 2011. Na een verblijf in Turkije kwam hij in oktober 2015 in België terecht. In Gent sloot hij zich in februari 2016 aan bij het team rond ex-zwemkampioene Carine Verbauwen. Dinsdag maakte hij zijn olympisch debuut met een 56e plaats, op 59 deelnemers, in de 100 meter vrije slag. Hij zwom daarbij een persoonlijk record. Op de 100 meter vlinderslag werd hij gisteren 40e van 43 deelnemers in 56.23. Phelps plaatste zich in een andere reeks in 51.60 voor de finale.

Thuis bekijkt Anis videobeelden van Phelps om van zijn techniek te leren. Anis wacht het juiste moment af om zijn idool om een selfie te vragen. "Wellicht nadat hij zijn laatste wedstrijd gezwommen heeft. Nu is hij zeker nog gespannen en bereidt hij zich op zijn volgende wedstrijd voor."

De deelname aan de Spelen was voor Anis een louter positieve ervaring. "Het was een groot genoegen en een grote eer hier bij te mogen zijn. De Spelen waren voor mij een droom, eentje waar je niet uit wilt ontwaken. Met deze deelname wilde ik ook de schijnwerpers richten op de situatie van de vluchtelingen. Ik wil een zo goed mogelijk beeld geven van vluchtelingen en van het Syrische volk. Hen, of eender wie onrecht is aangedaan in de wereld, wil ik vertellen dat ze de hoop niet moeten verliezen."

bron: Belga