OS 2016 - "Zonder val kon ik elfde geëindigd zijn"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nina Derwael, donderdag op de 19de plaats geëindigd in de allroundfinale van het olympisch turntoernooi op de Spelen van Rio de Janeiro, totaliseerde 56.299 punten. Een score die een pak beter had kunnen zijn zonder haar val van de balk. "Die val kost me een punt en zonder was ik rond de elfde plaats geëindigd. Dat is jammer. Maar het is mijn eerste grote kampioenschap bij de senioren." Nooit eerder presteerde een Belgische turnster beter. Aagje Vanwalleghem eindigde op de Olympische Spelen in Athene in 2004 23ste.

Aan de brug met ongelijke leggers scoorde ze 15.300 punten, de op één na beste score van alle finalistes. Derwael was dan ook kanshebber voor de toestelfinale maar ze eindigde zondag pas 12de en enkel de top acht (met twee gymnastes per land) stoot door naar de finale.

"Ik ben vooral blij dat ik heb getoond wat ik in mijn mars heb. Het was de beste prestatie in competitie".

"Het publiek was echt lawaaierig", aldus nog Derwael, die het ongeluk had de balk op te moeten net nadat de Amerikaanse Simone Biles de gouden medaille had veroverd. "Je moet proberen daar niet naar te luisteren en geconcentreerd te blijven. Dat is niet altijd makkelijk Op de balk was het jammer dat ik viel. Volgende keer beter", zo klonk het nog.

"Ik ben nog jong, ik heb nog tijd. Deze prestatie en deze ervaring zijn een aanmoediging om verder te doen. Ik ben ook blij dat de coaches (Yves Kieffer en zijn echtgenote Marjorie Heuls) vier jaar langer blijven. Ze kennen ons goed. We moeten ons dus niet aanpassen aan een nieuwe trainer".

De 16-jarige Derwael keek naar eigen zeggen wel haar ogen uit toen ze de oefenzaal betrad: "Al die grote namen, dat maakte toch indruk op mij. Tenslotte was ik dit jaar nog juniore. Maar eens de competitie begonnen was, ging het beter."

Derwael is trouwens zwaar onder de indruk van de prestatie van Olympisch kampioene Simone Biles. "Ze is fantastisch. Iedereen wist min of meer dat ze zou winnen vandaag. Vier titels op rij (wereldtitels in 2013, 2014, 2015 en de Olympische titel in 2016). Niemand zal dat kunnen evenaren denk ik."

bron: Belga