OS 2016 – Milanov, Thiam en Borlées bijten spits af in Olympisch Stadion

OS 2016 - Milanov

Vrijdag staat op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de eerste competitiedag in de atletiek op het programma. Voor België komen met Philip Milanov, Nafissatou Thiam en Kevin en Jonathan Borlée vier atleten in actie in het Olympisch Stadion in Rio de Janeiro. Philip Milanov tracht zich in het discuswerpen te plaatsen voor de finale. De Bruggeling met Bulgaarse roots is het als zilveren medaille van het laatste WK en EK aan zijn stand verplicht de finale te halen. Die wordt zaterdag afgewerkt.
Nafissatou Thiam sukkelt met een elleboogblessure maar start niettemin in de zevenkamp. Met de 100 meter horden, het hoogspringen, het kogelstoten en de 200 meter werken de atletes vrijdag vier onderdelen af.
Net als Thiam begint ook Kevin Borlée, door een achillespeeskwetsuur, met twijfels aan zijn competitie op de 400 meter. Samen met zijn tweelingbroer Jonathan doet hij vrijdag een gooi naar een plaats in de halve finales.
Een andere Belgische topper die geplaagd wordt door extrasportieve zorgen, is Evi Van Acker. De Gentse zeilster sukkelt met de naweeën van een maag-darminfectie en bleef daardoor – tot dusver – onder de verwachtingen in de Laser Radialklasse. Vrijdag staan regatta’s zeven en acht op het menu in de baai van Guanabara. Van Acker staat voorlopig tiende, de laatste plek die uitzicht biedt op de medaillerace van maandag.
Ook Wannes Van Laer, twintigste in de Lasercategorie, zeilt vrijdag races zeven en acht in zijn competitie.
Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers, die de derde Belgische boot bemannen, gaan het water op voor de eerste drie proeven in de 49er.
Nog op de site van Copacabana zal roeier Hannes Obreno alles uit de kast moeten halen om zich te kwalificeren voor de A-finale van de skiff. De West-Vlaming overtuigde in zijn reeks en kwartfinale wel telkens met vlotte winst.
De Belgische hockeymannen (FIH 6), nog ongeslagen in Rio, gaan tegen Nieuw-Zeeland (FIH 8) op zoek naar een vijfde opeenvolgende overwinning in hun groep.
Lianne Tan staat in haar tweede groepswedstrijd van het badmintoernooi voor een loodzware opdracht. Ze komt het terrein op tegen de Chinese favoriete Li Xuerei (BWF 3). In haar openingsmatch verloor Tan (BWF 68) met 2-1 tegen de Amerikaanse Iris Wang (BWF 37).
Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts trachten op de olympische golfbaan hun goede prestatie van de eerste dag te bevestigen in ronde twee. Pieters is voorlopig gedeeld vierde, Colsaerts gedeeld negende.

bron: Belga