Nieuwe olifantensoort met omgekeerde slagtanden ontdekt in Maleisië

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Maleisië is een Borneodwergolifant ontdekt die lange neerwaartse slagtanden heeft. Dat meldt een plaatselijke verantwoordelijke. Wetenschappers breken zich het hoofd over de herkomst van de afwijkende olifantensoort. De olifant in kwestie werd door experten ontdekt in een oliepalmkwekerij op het eiland Borneo, in de noordoostelijke deelstaat Sabah, zo meldt Sen Nathan, gedelegeerd bestuurder van het Maleisische departement voor Fauna en Flora.

Waar de slagtanden van olifanten normaal naar boven krullen, lijken die van de nieuw ontdekte soort eerder op de slagtanden van sabeltandtijgers. "Waarom de tanden zo staan, is nog een raadsel. Mogelijk gaat het om een erfelijke afwijking of is de olifant het product van inteelt", aldus Nathan.

"Hoewel de slagtanden doen denken aan de sabeltijger, is er uiteraard geen link tussen de twee", verduidelijkt Andrew Sebastian, co-stichter van de Maleisische vereniging ter bescherming van wilde diersoorten. "Hopelijk betekent de ontdekking een boost voor de observatie van diersoorten hier in Sabah."

In 2015 werd in dezelfde regio een gelijkaardig type dwergolifant ontdekt.

Bron: Belga