Nafissatou Thiam beleeft bang momentje bij start van 100m horden

Nafissatou Thiam beleeft bang momentje bij start van 100m horden

Nafissatou Thiam beleefde vandaag in het olympisch stadion in Rio de Janeiro even een bang momentje bij de start van haar reeks in de 100 meter horden, het eerste onderdeel in de zevenkamp. De Belgische atlete werd op een bepaald moment een tweede valse start toegedicht, wat tot uitsluiting had geleid. Maar Thiam kwam met de schrik vrij en liep een persoonlijke recordtijd. Sinds 2010 zijn de regels voor valse starts in de tienkamp en de zevenkamp verschillend van die voor andere disciplines in atletiek. In de meerkampen leidt een eerste valse start enkel tot een waarschuwing voor de betrokken atleet. Een tweede valse start heeft dan weer wel een diskwalificatie tot gevolg.

In de reeks van Thiam liet de Duitse Jennifer Oeser een eerste valse start noteren. Ook de tweede start werd afgevlagd. Eerst leek het alsof de Amerikaanse Barbara Nwaba te vroeg uit de startblokken was geschoten. Maar toen het scherm in het stadion de reactietijden toonde, bleek dat Thiam te vroeg was vertrokken. Haar reactietijd was -0.059 seconden.

Maar tot opluchting van de Belgische zevenkampster toonden de organisatoren geen rode kaart. “Het was een groene kaart, wat betekent dat er een technische fout was”, aldus Stéphanie Noël, technisch directeur van de Franstalige atletiekbond.

Thiam, die even dacht dat haar wedstrijd al afgelopen was, herpakte zich prima. Ze eindigde als derde en liep ondanks de natte piste een persoonlijk record met een tijd van 13.56 seconden (wind: +0,3 m/s). Haar vorige record (13.63 seconden) had ze op 28 mei gelopen op een zevenkamp in het Oostenrijkse Götzis.

bron: Belga