Eén op de vijf tandvullingen bevat nog steeds kwik

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het gebruik van kwikamalgaam voor tandvullingen is op vijf jaar tijd met zo'n 40 procent gedaald, maar vorig jaar bevatte nog steeds één op de vijf vullingen het omstreden amalgaam. Dat schrijft deredactie.be. De Europese Unie adviseert om het gebruik van kwik volledig te bannen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gaat onderzoeken of een nieuw advies over de zaak nodig is. Het gebruik van kwikamalgaam in tandvullingen is omstreden. Zweden heeft in 1997 het gebruik van amalgaam verboden, en Finland, Noorwegen en Denemarken hebben dat voorbeeld gevolgd. Nederland, Italië, Duitsland en Spanje hebben beperkingen of richtlijnen voor het gebruik van amalgaam, en de Europese Unie heeft al eerder geadviseerd om het gebruik van kwik volledig te bannen.

Toch blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) dat in 2015 in ons land nog 1.257.689 vullingen met kwikamalgaam geplaatst zijn. Zesennegentig procent van de tandartsen heeft vorig jaar volgens het RIZIV minstens een kwikamalgaamvulling geplaatst bij een patiënt. Slechts 4 procent - zo'n 300 tandartsen - deed dat niet.

In het debat over kwikamalgaam zijn er uitgesproken voor- en tegenstanders. De voorstanders schrijven de daling van het gebruik van amalgaamvullingen toe aan de esthetische voorkeur van de patiënt, die liever een witte vulling heeft dan een grijze, metaalkleurige. Voorts wijzen ze erop dat de witte composietvullingen minder goed te gebruiken zijn in delen van de mond die moeilijk droog te houden zijn.

De tegenstanders vinden het een schande dat amalgaam nog steeds gebruikt wordt en zeggen dat het plaatsen en verwijderen van een kwikvulling ernstige gezondheidsrisico's inhoudt, onder meer op schade aan organen, op immuunziekten en op alzheimer.

Dat amalgaamvullingen een risico voor de gezondheid van de patiënt inhouden, is echter zeer twijfelachtig. Volgens toxicoloog Colin Janssen van de Universiteit Gent is het risico, met uitzondering van zwangere vrouwen, zo goed als verwaarloosbaar. De mogelijke schade of de giftigheid van zo'n vulling is nergens in een onderzoeksrapport beschreven en is dus volgens de meeste tandartsen zo goed als onbestaande.

Een zaak die wel vaststaat en aangetoond is, is de impact op het milieu van kwikamalgaam. "Kwikamalgaam uit tandvullingen is verantwoordelijk voor een derde van de totale aanwezigheid van kwik in het milieu", zegt Colin Janssen.

bron: Belga