Bulgaarse steepleloopster Silvia Danekova op doping betrapt

Bulgaarse steepleloopster Silvia Danekova op doping betrapt

De Bulgaarse Silvia Danekova, die op de Spelen de 3.000 meter steeple zou lopen, heeft in Rio de Janeiro een positieve dopingtest afgelegd. Dat gaf de 33-jarige atlete vrijdag op de Bulgaarse publieke televisiezender BNT toe. Gisteren meldde het Bulgaars Olympische Comité al dat een atlete op dopinggebruik betrapt werd, zonder een naam te noemen. Volgens BNT testte Danekova positief op EPO. Danekova werd op 30 juli onmiddellijk na haar aankomst in het atletendorp getest en twee dagen later op 1 augustus nogmaals. Tot de uitslag van de tegenexpertise was Danekova al voorlopig geschorst en het Bulgaars Olympisch Comité meldde vrijdag dat de analyse op het B-staal de eerste uitslag bevestigde.

De atlete schreeuwt haar onschuld uit. “Het was voor mij een ongelofelijke shock te moeten horen dat ik een positief staal afleverde”, klinkt het. “Ik ben vier keer getest en alleen die ene geeft een positief resultaat. Omdat er twijfel was over een metabolisch residu, werd het staal meerdere malen geanalyseerd. De enige verklaring voor het positieve resultaat, zie ik in de voedingssupplementen die ik neem. Ik heb de regels niet overtreden, ben niet schuldig en voel dit als een vernedering aan.”

De Bulgaarse premier Boyko Borisov ergert zich mateloos aan de zaak, die een nieuwe smet op het imago van de Bulgaarse sport werpt. “Ik begrijp niet waarom onze sporters niet de nodige conclusies trekken. Zo veel Bulgaren zijn al geschorst.”

Minister van Sport Krassen Kralev ziet geen nalatigheid van zijn departement. “We hebben alle atleten meermaals getest en allemaal waren ze clean. Bij haar aankomst in Rio testte Danekova opnieuw negatief, twee dagen later was dat anders. We kunnen niet voortdurend controleren wat iedereen tot zich neemt. Ik zie ook niet in waarom Danekova zich zou doperen. Ze had toch geen medaillekansen.”

Danekova is inderdaad geen hoogvlieger. Vier jaar terug werd ze op de Olympische Spelen in Londen 38e. Op het WK in Peking eindigde ze vorig jaar op de 28e plaats. Een 8e plaats op het EK 2014 en een 14e op het WK 2013 zijn haar beste resultaten.

bron: Belga