België getroffen door geavanceerde spionagesoftware "Sauron"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De informaticabeveilingsbedrijven Kaspersky en Symantec hebben deze week bekendgemaakt een nieuw, geavanceerd spionageprogramma ontdekt te hebben dat al sinds 2011 in werking zou zijn. Het hoogtechnologische programma, dat de naam "Sauron" meekreeg, trof volgens hen ook Belgische doelwitten. In een gezamenlijk rapport melden Kaspersky en Symantec dat ze het programma terugvonden op het netwerk van verschillende regeringsorganisaties. De spionagetool zou zodoende toegang gehad hebben tot allerlei gevoelige informatie. Onder andere Rusland, Iran, China, Italië en ook België zouden door het programma geviseerd zijn.

Sauron is volgens Kaspersky en Symantec in staat om te zien wat er getypt wordt op een toetsenbord, maar kan ook documenten en wachtwoorden stelen of virussen verspreiden. Het is nog onduidelijk waar en door wie de spionagesoftware ontwikkeld is. Gezien de hoge technische geavanceerdheid denken sommige experts aan een regeringsproject.

Sauron, dat zijn naam ontleent aan een kwaadaardig personage uit de beroemde Lords of the Rings-trilogie, past zichzelf continu aan aan het netwerk dat het aanvalt. Op die manier is het spionageprogramma tot op heden ongedetecteerd gebleven.

Bron: Belga