Arrestatie vroegere voetbalster Hakan Sükür bevolen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Turkse Openbaar Ministerie (OM) heeft in verband met de mislukte staatsgreep van midden juli de arrestatie van de vroegere voetbalster Hakan Sükür bevolen. Dit heeft het staatspersbureau Anadolu gemeld. In het buitenland verblijvend, wellicht in de VS, wordt de vroeger voetbalster aangewreven een aanhanger van Fethullah Gülen te zijn en daarmee "lid van een terreurorganisatie". Er is ook een arrestatiebevel tegen zijn vader Selmet Sükür uitgevaardigd. In beider woningen is in hun afwezigheid huiszoeking verricht. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt prediker Gülen verantwoordelijk voor de couppoging.

De 44-jarige voetballer zetelde namens de AKP-partij van Erdogan in het parlement tot hij in 2013 ontslag nam uit protest, na een onderzoek naar corruptie bij topfunctionarissen van de regering. Erdogan was niet te spreken over de magistraten die volgens hem aan Gülen waren gelinkt.

In juni startte een proces tegen Sükür voor belediging van Erdogan en diens zoon Bilal. De vroegere voetballer gaf verstek.

Sükur is topscorer aller tijden van Turkije en maakte deel uit van het team dat in 2002 derde werd op het WK in Zuid-Korea en Japan. Hij speelde onder meer bij Galatasaray, Inter Milaan en Blackburn Rovers. In 2008 hing hij zijn voetbalschoenen aan de haak.

Sinds de mislukte putsch van 15 juli zijn in Turkije 35.022 mensen opgepakt van wie er 17.740 formeel zijn gearresteerd.

bron: Belga