Toma Nikiforov: “Ik was gekomen om te winnen”

Toma Nikiforov: "Ik was gekomen om te winnen"

De droom van judoka Toma Nikiforov (IJF 9) op een medaille is gestrand in de achtste finales. Hij verloor vandaag zijn tweede kamp in de klasse tot 100 kilogram op het olympisch judotoernooi in Rio tegen het nummer 13, de 20-jarige Georgiër Beka Gviniashvili. Nikiforov, in tranen na zijn kamp, was zwaar ontgoocheld. De Brusselaar zocht geen excuses: “Ik was gekomen om te winnen. Ik vocht een goede eerste wedstrijd, ik was goed voorbereid op elk vlak. Ik voelde me echt goed. Maar tegen de Georgiër had ik nog nooit gevochten, ik had hem bestudeerd maar hij heeft me verrast, en niet één keer. Dat maakt me kwaad.” “Hij was bekend bij de -90 kg”, zo gaat Nikoforov voort. “Hij is van categorie veranderd en heeft zowat iedereen van de top tien in de wereld verslagen. Hij is klein en heeft een atypische stijl. Het doet pijn om uitgeschakeld te worden voor de kwartfinales. Ik keer terug naar huis met lege handen”.

“Ik heb nog nooit iemand Toma zo zien werpen”, zei coach Damiano Martinuzzi achteraf. “Gviniashvili is één spierbal. Hij leidt bijna in al zijn kampen vanaf het begin. Hij valt constant aan”. Martinuzzi is er nochtans van overtuigd dat Nikiforov Olympisch kampioen kan worden: “Hij is nog maar 23 jaar”, klinkt het.

“Ik ben nog jong”, zegt ook Nikiforov, “Ik heb nog minstens één Olympiade te gaan en als mijn fysiek het toelaat twee”, zo troost de judoka zich nog.

bron: Belga