OS 2016 - Toma Nikiforov kan België donderdag derde medaille schenken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Toma Nikiforov doet donderdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een gooi naar een medaille in de klasse tot 100 kg. De judoka is de nummer 9 van de wereld en kroonde zich in april in Kazan tot vice-Europees kampioen. Vorig jaar pakte hij brons op het WK en de Europese Spelen (toen ook het EK). De Belgische Bulgaar opent zijn toernooi tegen de Iraniër Javad Mahjoub (IJF 27). Aan vertrouwen ontbreekt het de 23-jarige judoka alvast niet. "Mijn Spelen zullen pas geslaagd zijn als ik op 11 augustus met een glimlach van het podium stap", liet hij onlangs optekenen.

België won op deze Spelen al goud (met wielrenner Greg Van Avermaet) en brons (met judoka Dirk Van Tichelt).

Voor Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters breekt de eerste dag van de golfcompetitie aan. Zij werken de openingsronde af in de sport die voor het eerst in ruim een eeuw op de olympische kalender staat.

Lianne Tan snijdt de groepsfase van het badmintontoernooi aan. De zilveren medaille van de Europese Spelen in Bakoe komt het terrein op tegen de Amerikaanse Iris Wang, de nummer 37. Tan staat 68e.

In de Rio Olympic Arena komt Nina Derwael in actie in de individuele allroundfinale. Ze beëindigde de kwalificaties als 21e (19e op de uitgezuiverde lijst), voldoende voor een finaleticket met de beste 24.

De Belgische hockeymannen gaan tegen Spanje (FIH 11) op zoek naar een vierde opeenvolgende overwinning. Eerder klopten de Red Lions (FIH 6) achtereenvolgens Groot-Brittannië (FIH 4), gastland Brazilië (FIH 30) en wereldkampioen Australië (FIH 1). Hun ticket voor de kwartfinales hebben de jongens van Shane McLeod nu al op zak.

Twee Belgen duiken donderdag het olympisch bad in. Jasper Aerents en François Heersbrandt starten allebei in de reeksen van de 50 meter vrije slag. Bij kwalificatie volgt 's avonds een halve finale.

Jorinde Verwimp treedt donderdag aan in de Grand Prix van de dressuurcompetitie. Die is in twee dagen opgesplitst en de 21-jarige Verwimp kreeg woensdag met haar paard Tiamo nog een dagje respijt.

David Goffin (ATP 13) zag zijn wedstrijd van de derde ronde tegen de Braziliaan Thomaz Bellucci (ATP 54) woensdag uitgesteld worden door de regen. Indien de weergoden het toelaten, wordt de partij -met als inzet een plek in de kwartfinales- donderdag gespeeld.

.

bron: Belga