Nederlands parket onderzoekt bedreigingen aan advocate die opkomt voor rechten Palestijnen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Nederlandse parket voert een onderzoek naar de doodsbedreigingen aan het adres van Nada Kiswanson, een advocate die informatie levert aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag over eventuele oorlogsmisdaden van Israëli's tegen Palestijnen. Dat zeggen de autoriteiten vandaag. De vrouw krijgt op dit moment bescherming, terwijl de politie "verschillende sporen onderzoekt", zegt het openbaar ministerie. De jonge vrouw, die volgens Nederlandse media de Jordaanse en Zweedse nationaliteit heeft, "kreeg doodsbedreigingen bij haar thuis" in Den Haag. Ook kreeg ze "bloemen met een intimiderende boodschap", zo berichtte de Nederlandse krant NRC.

Wellicht is het de eerste keer dat iemand die samenwerkt met het ICC op dergelijke manier bedreigd wordt. Het ICC heeft een vooronderzoek geopend, een stap die het echte onderzoek voorafgaat, over mogelijke misdaden van beide partijen op Palestijns grondgebied.

De Palestijnse Autoriteit veroorzaakte controverse toen het in januari 2015 officieel lid werd van het ICC. Een delegatie had vorig jaar, bij een bezoek aan het ICC, aan de procureur een dossier overgemaakt over "standrechtelijke executies" tijdens de oorlog in Gaza in 2014. Israël, dat het Statuut van Rome niet heeft ondertekend, waarmee het ICC is opgericht, verzette zich hevig tegen de Palestijnse poging om een onderzoek op te starten naar oorlogsmisdaden.

Het ICC, dat de bedreigingen tegen Kiswanson au sérieux neemt, werkt samen met de Nederlandse autoriteiten. "Niemand zou doodsbedreigingen moeten krijgen omdat hij of zij informatie levert om de gerechtelijke activiteiten van het Hof te ondersteunen", zegt woordvoerder Fadi El Abdallah.

Bron: Belga