Judoka Toma Nikiforov strandt in achtste finales

Judoka Toma Nikiforov strandt in achtste finales

Toma Nikiforov heeft vandaag zijn tweede kamp in de klasse tot 100 kilogram verloren op het olympisch judotoernooi van de Spelen in Rio de Janeiro. Het nummer negen op de wereldranglijst ging met ippon onderuit tegen de 20-jarige Georgiër Beka Gviniashvili (IJF 13). Daardoor is Nikiforovs toernooi voorbij. De 23-jarige Brusselaar deed resoluut een gooi naar een olympische medaille. Nikiforov kroonde zich in april in Kazan tot vice-Europees kampioen, vorig jaar pakte hij brons op het WK en de Europese Spelen (toen ook het EK). Zijn eerste duel had Nikiforov vandaag met ippon gewonnen van de Iraniër Javad Mahjoub (IJF 27).

In zijn tweede kamp bleek Gviniashvili te sterk. De Georgiër kreeg al snel een yuko en een waza-ari achter zijn naam. Vervolgens werd Nikiforov bestraft, waarna Gviniashvili opnieuw een waza-ari lukte. Dat betekende meteen het einde van de kamp.

Gviniashvili’s opponent in de kwartfinales wordt de Fransman Cyrille Maret, het nummer één op de wereldranking. Die won met yuko van de Nederlander Henk Grol (IJF 17).

Nikiforov was de vijfde en laatste landgenoot die in actie kwam op het olympisch judotoernooi. Zaterdag verloor Charline Van Snick (-48) in de tweede ronde, een dag later ging Jasper Lefevere (-66) onderuit in zijn openingskamp en maandag was er de erg knappe en al even onverhoopte bronzen medaille voor Dirk Van Tichelt in de klasse tot 73 kg. Een dag later verloor Joachim Bottieau (-81) zijn eerste duel.

bron: Belga