Hacking reclamescherm De Brouckère: huiszoeking bij Ecolo-gemeenteraadslid

Hacking reclamescherm De Brouckère: huiszoeking bij Ecolo-gemeenteraadslid

Er is een onderzoek gestart naar de hacking van het Coca-Colareclamescherm op het De Brouckèreplein op 10 juli. Er verscheen toen een boodschap van het TTIP Game Over-collectief op het scherm. In het licht van dat onderzoek is er ook een huiszoeking geweest bij Ecolo-gemeenteraadslid in Watermaal-Bosvoorde Hugo Périlleux Sanchez. Dat bevestigt het parket. Sanchez zelf is verbaasd over de middelen die de overheid in het onderzoek stopt. Het nieuws was eerder te lezen op BRUZZ.be, maar Hugo Périlleux Sanchez, gemeenteraadslid voor Ecolo, bevestigt zijn verhaal nu aan. “De middelen die gebruikt worden voor dit onderzoek zijn excessief, terwijl justitie haar eigen burgers nog niet eens kan beschermen. Het is verbazend dat ze deze middelen dan wel inzetten om sociale bewegingen op te ruimen”, stelt Sanchez.

De politie viel dinsdag omstreeks 5.30 uur ’s morgens binnen bij het Ecolo-gemeenteraadslid. Daar namen ze alle informaticaspullen zoals computers, USB-sticks, cameratoestellen en dergelijke, in beslag.

Er komt nu zowel een burgerlijke als een strafrechtelijke klacht tegen de groep die het reclamebord hackte en er een protestboodschap tegen het handelsakkoord TTIP op plaatste. Indien ze veroordeeld worden, mogen ze rekenen op een fikse boete.

Dankzij een online oproep kon het gemeenteraadslid op 24 uur wel al 2.900 euro inzamelen, met dank aan 105 sympathisanten. “Het geld is om de advocaat en onze nieuwe spullen mee te betalen. Ze hebben zowel mijn pc als die van mijn vriendin meegenomen”, aldus Sanchez.

bron: Belga