Artsen in Aleppo smeken Obama nieuwe belegering te verhinderen

Artsen in Aleppo smeken Obama nieuwe belegering te verhinderen
Artsen in Aleppo smeken Obama nieuwe belegering te verhinderen

Bijna de helft van de laatste Syrische artsen die nog in het rebellengedeelte van Aleppo werken, hebben de Verenigde Staten bekritiseerd omdat ze geen actie ondernemen tegen de ellende en wreedheden die de bevolking van de verdeelde stad in het noorden van Syrië moet ondergaan. In een open brief aan het Witte Huis beschrijven vijftien van de 35 artsen die nog aanwezig zijn in de wijken onder controle van de opstandelingen, hoe hopeloos de toestand voor de burgers zou worden als het bewind aan een nieuwe belegering begint. “Zonder de permanente opening van een bevoorradingsroute zullen we binnenkort opnieuw belegerd worden door de troepen van het bewind, de honger zal zich verspreiden en ziekenhuisproducten raken volledig uitgeput”, waarschuwen de pediaters, chirurgen en andere artsen.

De gevechten in Aleppo gaan vandaag verder hoewel Rusland een tijdelijk staakt-het-vuren had aangekondigd om de weg vrij maken voor humanitaire konvooien, zegt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Een Russische generaal had gisteren aangekondigd dat alle militaire vijandelijkheden in Aleppo vandaag, vrijdag en zaterdag telkens gedurende drie uur (van 10 uur tot 13 uur plaatselijke tijd) gestaakt zouden worden om de levering van hulp aan burgers mogelijk te maken. “De beschietingen zijn nog altijd bezig … de Russische propaganda is een leugen”, zei een activist in de stad.

Aleppo geldt als het zwaarste slagveld in de Syrische burgeroorlog. De stad is verdeeld tussen het bewind en verscheidene rebellengroepen.

Bron: Belga