Duitsland verstrengt maatregelen tegen terreur

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, wil met verscherpte veiligheidswetten het gevaar op terreuraanslagen in Duitsland inperken. De christendemocraat hoopt het maatregelenpakket nog voor de Bondsdagverkiezingen in 2017 uit te voeren.

De plannen van De Maizière (foto) komen nadat Duitsland in juli werd opgeschrikt door vijf aanslagen, waarvan die in Würzburg en Ansbach door vluchtelingen gepleegd werden. In totaal vielen vijftien doden en raakten tientallen mensen gewond.

Om de kansen op nieuwe terroristische aanslagen te verkleinen, stemde een meerderheid voor het maatregelenpakket van regeringspartij CDU en gaf ook coalitiepartner SPD steun. Uitgewezen buitenlanders die valse gegevens over hun identiteit hebben opgegeven, moeten het land sneller verlaten. Wie aan terroristische gevechten in het buitenland deelneemt, kan de Duitse nationaliteit verliezen. Ook propaganda maken voor terrorisme wordt strafbaar. Verder wordt videobewaking verbeterd, en moet een wijziging van de wapenwet de aankoop van wapens via internet lastiger maken.

“Een algemeen verbod op het dragen van de boerka is grondwettelijk problematisch”, zei de Maizière aan de pers in Berlijn over dit verzoek uit de rangen van zijn eigen partij. De minister kantte zich ook tegen de afschaffing van de dubbele nationaliteit. “Het thema van het dubbele staatsburgerschap weer op tafel leggen is mijns inziens niet zinvol.” Verder weerstond de minister de druk om het beroepsgeheim voor artsen te versoepelen. Wel wil hij met artsen in debat over hoe ze gemakkelijker de politie kunnen inlichten als ze vermoeden dat een patiënt een dreiging voor de nationale veiligheid vormt.