Deze voordelen heb je als single

Elke vrijgezel verlangt wel eens (of wel vaker) naar een partner om tegenaan te kruipen in de sofa, om uitstapjes mee te maken of om stomweg de vuilnisbakken buiten te zetten. Het is beslist niet gemakkelijk om alleen door het leven te gaan, maar toch heeft een single verrassend veel voordelen.

Vaak zijn singles meer zelfredzaam en zelf-gemotiveerd dan mensen in een relatie, zo stelt Dr. Bella DePaulo, sociaal wetenschapper aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara, op basis van haar analyse van 800 studies van alleenstaande en getrouwde mensen. DePaulo’s grootschalige onderzoek werd gepresenteerd op de 124ste jaarlijkse conventie van de American Psychological Association.

Ook maken vrijgezellen meer kans om zichzelf te ontwikkelen en te groeien als individu, zo oordeelde DePaulo op basis van het aantal doelen dat de alleenstaande proefpersonen voor zichzelf hadden opgesteld en de dingen die ze geleerd hadden over hun persoonlijkheid. Bovendien hechten veel singles meer belang aan verbondenheid met ouders, broers en zussen, vrienden en collega’s. “Als mensen trouwen, leven ze meer op een eilandje”, aldus DePaulo. En last but not least: wie alleen is, leert op zichzelf te vertrouwen en heeft minder de neiging om tijden van negatieve emoties te ervaren.

Is het leven dan rooskleuriger als single? DePaulo benadrukt dat een relatie minstens even voordelig kan zijn. Wie samenleeft met een partner, kan onder meer rekenen op financiële stabiliteit en een potentieel langere levensduur. “Meer dan ooit kunnen mensen kiezen voor een manier van leven die het beste voor hen werkt”, verklaart DePaulo. “Er is geen blauwdruk voor het goede leven.”