WorldTour-teams dreigen met boycot van WK-ploegentijdrit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een "overweldigende meerderheid" van de WorldTour-teams wil de ploegentijdrit op het WK in de Qatarese hoofdstad Doha niet afwerken. Dat meldde de Internationale Wielerbond AIGCP woensdag op zijn Facebookpagina. De imminente dreiging tot boycot komt er omwille van een dispuut met de Internationale Wielerunie UCI over een onkostenvergoeding. De UCI verplicht de WorldTour-teams om deel te nemen aan de races die op de kalender van de WorldTour (WT) staan. Ook deelname aan de WK-ploegentijrit is volgens de UCI-reglementen obligatoir. Voor wedstrijden op de WT-kalender krijgen de teams een deel van hun onkosten terugbetaald, maar dat is voor de ploegentijdrit in Doha niet het geval. De achttien ploegen moeten alle uitgaven uit eigen zak betalen. "De UCI maakt misbruik van zijn macht om die onrechtmatige voorwaarden op te leggen. Zo'n situatie is zeer ongebruikelijk in het professionele wielrennen. We verwachten dat alle achttien teams de ploegentijdrit op het WK zullen overslaan zolang deze illegale praktijken niet aangepakt worden", schrijft de belangenvereniging in een statement.

Op 1 juli stemde het merendeel van de achttien WT-ploegen voor een boycot, maar hun verzuchtingen vielen bij de UCI in dovemansoren. Daarop besliste de AIGCP om zijn standpunt officieel te bekrachtigen.

Het WK wielrennen in Qatar staat van 9 tot en met 16 oktober op het programma. De ploegentijdrit wordt 9 oktober afgewerkt. In 2012 en 2013 zette het Belgische Etixx-Quick Step de snelste chrono neer. De voorbije twee edities ging de wereldtitel naar het Amerikaanse BMC, de ploeg van olympisch kampioen op de weg Greg Van Avermaet.

bron: Belga