VN vragen Congolese politici overeenstemming te vinden over kiesproces

door
Belga
Leestijd 2 min.

De VN hebben de Congolese verantwoordelijken dinsdag opgeroepen om tot een consensus te komen over de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo, vier maanden voordat het mandaat van president Kabila afloopt. "Afgezien van de technische en logistieke problemen, moeten de Congolese politieke spelers en de oppositie naar elkaar luisteren, de dingen bespreken en tot een consensus komen over de manier waarop ze het verkiezingsproces in Congo willen laten verlopen, en dat bekendmaken aan hun partners", zei Mamadou Diallo, de adjunct-speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in de Democratische Republiek Congo, aan de pers.

Hij reageerde daarmee op de eerdere eis van een coalitie van Congolese ngo's aan de VN-vredesmissie Monusco, om de steun aan de commissie die de presidentsverkiezingen voor het eind van het jaar moet organiseren op te zeggen.

"Door een politieke consensus zullen de VN het niveau, het ritme en de volgorde van hun steun aan het verkiezingsproces kunnen bepalen", zei Diallo, die benadrukte dat de VN een begeleidende en ondersteunende, maar geen vervangende rol hebben.

In Congo nemen de politieke spanningen met de dag toe, naarmate het einde van het mandaat van president Joseph Kabila, op 20 december, dichterbij komt.

De grondwet verbiedt Kabila, die sinds 2001 aan de macht is, om zich nog eens kandidaat te stellen, maar de oppositie verdenkt hem ervan in functie te willen blijven, desnoods door het uitstel van de presidentsverkiezingen.

Het Grondwettelijk Hof besliste onlangs dat hij in functie mag blijven als de verkiezingen niet tijdig georganiseerd worden, wat zeer waarschijnlijk is.

Eind november riep Kabila een "nationale dialoog" bijeen om de impasse te doorbreken met betrekking tot het houden van presidentsverkiezingen. De onderhandelingen, die de meerderheid, de oppositie en de burgermaatschappij dichter bij elkaar moeten brengen, komen echter niet op gang.

Bron: Belga