Vluchtelingencrisis: gelekte documenten tonen mishandelingen in Australisch asielcentrum op Nauru

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het Australische opvangcentrum voor asielzoekers op Nauru is mishandeling, vooral tegen kinderen, schering en inslag. Dat blijkt uit gelekte interne documenten van het centrum waarover The Guardian Australia woensdag bericht. Tussen augustus 2013 en oktober 2015 werden meer dan 2.000 incidenten gemeld rond mishandeling tegen asielzoekers op het eiland in de Stille Oceaan. In een van de klachten beschreef een asielzoeker hoe een vrouwelijke bewaker met haar zaklamp scheen op de geslachtsdelen van zijn dochter, terwijl een vrouw te horen had gekregen dat ze op een lijst stond van vrouwen waarmee de bewakers seks wilden hebben van zodra ze het centrum verlieten. Meer dan de helft van de klachten hebben betrekking op kinderen, terwijl kinderen slechts 18 procent van de bevolking van het centrum uitmaken, aldus The Guardian. Daarnaast zijn er veel meldingen over pogingen tot zelfverminking. De rapporten over de mishandelingen werden opgesteld door bewakers, hulpverleners en leerkrachten.

Australië onderschept alle bootvluchtelingen en stuurt hun boten terug of vangt de vluchtelingen op in offshore asielcentra op Nauru of Papoea-Nieuw-Guinea. De opvangcentra worden uitgebaat door privébedrijven. Het Australische vluchtelingenbeleid heeft al voor veel commotie gezorgd. Vorige week nog beschuldigden de ngo's Human Rights Watch en Amnesty International de overheid ervan het misbruik in de centra bewust te negeren.

Een woordvoerder van het Department of Immigration and Border Protection verklaarde aan BBC dat veel van de gelekte rapporten gaan over onbevestigde beschuldigingen. "We vragen zo snel mogelijk informatie van de dienstverleners om te bevestigen of al deze zaken in het verleden op een correcte wijze aan ons zijn overgemaakt", klinkt het.

Schaduwminister van Defensie Richard Marles beschuldigde de regering dan weer van een gebrek aan transparantie en onafhankelijke controle in de centra. "De overheid moet op een actieve manier de dialoog aangaan met Nauru om systemen van onafhankelijke controle op poten te zetten. Nu is het niet duidelijk of er ooit dergelijke conversaties hebben plaatsgevonden tussen de overheden van Australië en Nauru", zei hij aan Sky News.

Bron: Belga