Politiebonden gerustgesteld met vooruitzicht op betere bewapening

door
Belga
Leestijd 1 min.

De politievakbonden reageren vandaag gerustgesteld na het overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. De vakbonden drongen de afgelopen dagen aan op verhoogde beveiliging, na de aanslag op twee agentes in Charleroi. De bonden begrijpen niet dat het dreigingsniveau voor de politie op 2+ blijft, terwijl dat voor de rest van de bevolking op 3 staat. Gisteren dreigden ze met acties als er geen bijkomende veiligheidsmaatregelen zouden komen.

Minister Jambon zal nu stappen ondernemen om de veiligheid van de agenten meer nationaal te regelen en minder over te laten aan de lokale zones. Hij werkt aan een KB waarmee het mogelijk wordt om voor het hele land te beslissen wanneer agenten hun wapen mee naar huis mogen nemen. De minister zal ook kunnen bepalen wanneer agenten tijdelijk hun wapen 24 uur op 24 kunnen dragen, dus ook op vrije dagen.

"Daarnaast wordt de aankoopprocedure voor nieuwe munitie versneld", zegt Patrick Roijens van VSOA. "Terroristen beschieten ons met oorlogsmunitie, daar zijn onze wapens niet tegen opgewassen. Daarom komt er efficiëntere munitie."

De korpschefs zullen vanuit Brussel ook worden aangemoedigd om een lokale risicoanalyse te maken, die wordt besproken met het personeel. "We zullen zien wat daar het effect van is", aldus Eric Picqueur van ACOD. "In het najaar volgt er een evaluatie van het systeem."

Eventuele vakbondsacties zijn voorlopig niet meer aan de orde. "Ik denk niet dat het nu aangewezen is om tot actie over te gaan", besluit Picqueur.

bron: Belga