OS 2016 – Organisatoren gaan in beroep tegen beslissing die manifestaties tegen Temer toelaat

OS 2016 - Organisatoren gaan in beroep tegen beslissing die manifestaties tegen Temer toelaat
OS 2016 - Organisatoren gaan in beroep tegen beslissing die manifestaties tegen Temer toelaat

Het organiserend comité van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is in beroep gegaan tegen een juridische beslissing die het verbiedt om toeschouwers die protesteren tegen interim-president Michel Temer uit de Olympische sites te verwijderen. Het Comité Rio-2016 heeft een beslissing ontvangen van een federale rechter, “die het organiserend comité verbiedt om de manifestaties met een politiek karakter te controleren op de olympische sites”, aldus woordvoerder Mario Andrada.
“We hebben het recht om aan de rechter te vragen om de beslissing opnieuw te bekijken en we hebben dat dan ook gedaan”, zegt Andrada. In afwachting van de beslissing in beroep wordt de beslissing van de rechter gerespecteerd en zullen anti-Temerberichten worden toegelaten, benadrukt de woordvoerder. “We vinden gewoon dat sportieve installaties niet de juiste omgeving zijn voor manifestaties met een politiek, religieus of etnisch karakter”, klinkt het nog.
De politie heeft sinds het begin van de Olympische Spelen op vrijdag al verschillende banners in beslag genomen met opschriften als “Fora Temer” (Temer buiten). In veel gevallen hielden de manifestanten stille protesten, en hielden ze enkel maar een papier omhoog met dat opschrift. Beelden die verspreid zijn via de sociale media waarop oook te zien is hoe manifestanten worden opgepakt, hebben geleid tot commotie omdat de politie-interventies een schending zouden zijn van het recht op vrije meningsuiting.

Bron: Belga