NAVO: Lidmaatschap Turkije "staat niet ter discussie"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na de couppoging in Turkije staat het Turks lidmaatschap van de NAVO "niet ter discussie", meldt NAVO-woordvoerster Oana Lungescu vandaag in een communiqué nadat daarover "gespeculeerd" werd in de pers. "De NAVO rekent op blijvende bijdragen van Turkije, dat kan rekenen op de solidariteit en steun" van de organisatie, klinkt het. De Turkse pers berichtte over de mogelijke betrokkenheid van westerse landen bij de mislukte staatsgreep van 15 juli. De Turkse regering neemt het zijn westerse bondgenoten kwalijk dat ze te weinig steun kreeg en heeft de herhaalde oproepen tot terughoudendheid in de repressie na de coup niet geapprecieerd. Vandaag nog zei de Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu dat de EU de coupplegers "aangemoedigd" heeft. In het Duitse Bild werd dan weer geopperd dat Turkije vanwege de moeilijke banden tussen NAVO-partners en Rusland een pro-Russisch "rijk" wilde bouwen.

"De secretaris-generaal van de NAVO heeft tijdens de nacht van de staatsgreep gebeld met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en later met president Recep Tayyip Erdogan", zegt de NAVO-woordvoerster.

Ankara is een "gewaardeerde bondgenoot, die substantiële bijdragen levert aan de gezamenlijke NAVO-spanningen", klinkt het verder nog in het communiqué.

Na de Verenigde Staten heeft Turkije het grootste leger van de 28 NAVO-leden. Het vertegenwoordigt daarmee een belangrijke strategische bescherming in het oosten.

bron: Belga