"Jihadistenmoeder gaat in Vorst wonen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Fatima Aberkan, die inmiddels ook bekend is als "jihadistenmoeder", gaat bij haar zoon in Vorst wonen. Dat heeft BRUZZ vandaag op zijn website bekendgemaakt. Het gaat volgens het Brusselse nieuwsmedium om "één van de bepalingen bij haar voorwaardelijke vrijlating." Aberkan kwam vrij na betaling van een borgtocht, ondanks een veroordeling tot 15 jaar gevangenis in april wegens betrokkenheid bij terroristenorganisatie IS. Ze mag niet meer in Molenbeek komen.

"De borg van 5.000 euro voor Fatima Aberkan, die in april werd veroordeeld voor het leiden van een terroristische groep, is dinsdag betaald", meldt BRUZZ. En dus is ze nu op vrije voeten tot haar cassatieproces van start gaat in oktober. Aberkan zou jihadstrijders geronseld hebben en ook zelf verschillende keren naar Syrië getrokken zijn. Ze is volgens het kabinet van de Molenbeekse burgemeester overigens geen familie van de beruchte Aberkans uit de kanaalgemeente.

In het gerechtelijk vonnis zegt de rechter dat een juridisch assistent erover moet waken dat ze de voorwaarden niet schendt, dat ze "op effectieve en permanente wijze bij haar zoon moet gaan wonen", en dat ze zich één keer per week moet aanmelden op het dichtstbijzijnde politiecommissariaat. Aberkans zoon woont in de buurt van het Sint-Denijsplein in Vorst.

"Dit dossier zit bij onze cel radicalisme", zegt Marie Verbeke, woordvoerster van de politiezone Zuid aan BRUZZ. "Zij hebben inmiddels al een eerste contact met haar gehad. De agenten van de cel zullen haar geregeld thuis controleren, en ze moet dus ook regelmatig langskomen op het commissariaat."

bron: Belga