EU heeft anti-Europagevoelens zelf opgestookt door coup “aan te moedigen”, zegt Turkije

EU heeft anti-Europagevoelens zelf opgestookt door coup
EU heeft anti-Europagevoelens zelf opgestookt door coup "aan te moedigen"

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu heeft vandaag opnieuw uitgehaald naar de Europese Unie. Die is volgens Cavusoglu zelf schuldig aan het anti-Europese sentiment in Turkije door de plegers van de coup van 15 juli “goedgezind te zijn” en zelfs “aan te moedigen”. “Het vertrouwen in de EU is geweldig gezakt”, zei Cavusoglu in een interview met het regeringsgezinde persbureau Anadolu. “Ik heb zelf nog geen peilingen gezien, maar nu wil nog minder dan 20 procent van de bevolking” dat Turkije EU-lid wordt. “Daarvoor dragen wij geen schuld, maar de EU zelf.” De relaties tussen Turkije en de Europese Unie zijn al verschillende maanden bijzonder gespannen, en daar heeft de poging tot staatsgreep van een deel van het leger geen goed aan gedaan. In de nasleep van die staatsgreep heeft het regime in Ankara tienduizenden vermoedelijke medestanders van de man die volgens Ankara achter de coup zit, de in Amerika verblijvende invloedrijke imam Fethullah Gülen, geschorst of opgepakt. Vanuit de Europese hoofdsteden werd de repressie op deze gülenisten veroordeeld.

De plannen van regeringspartij AKP om de doodstraf weer in te voeren, vormen voor de EU een rode lijn bij de onderhandelingen van eventueel EU-lidmaatschap voor Turkije.

“De EU is niet geslaagd bij de test van 15 juli”, aldus nog Cavusoglu. De buitenlandminister verwierp verder het idee dat Turkije in de plaats daarvan aansluiting zoekt bij Rusland. Na maanden crisis zagen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan gisteren elkaar in Sint-Petersburg.

Bron: Belga