Wat als Michael Phelps een land was?

US Michael Phelps pictured during the first semifinal of the men's 200m butterfly swimming event at the 2016 Olympic Games in Rio, Monday 08 August 2016, in Rio de Janeiro, Brazil. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps is de succesvolste olympiër aller tijden met 19 gouden medailles. Maar wat als Phelps een land zou zijn? BBC deed de test.

Het meest succesvolle land ooit op de Olympische Spelen is de Verenigde Staten, met intussen al 980 gouden medailles. België heeft er 38 en staat op de 27ste plaats  in de rangschikking met meest succesvolle landen aller tijden. Als Phelps (foto) een land was, zou hij de 35ste plaats op meer dan 200 landen delen met Argentinië. ‘Het land’ Phelps staat voor India, dat 1,2 miljard inwoners maar slechts 9 gouden medailles heeft. Ter vergelijking: het land Phelps telt één inwoner.

Meer nog: maar liefst 170 van de 206 landen die aanwezig zijn in Rio hebben minder gouden medailles dan de Amerikaan. Hij geeft daarmee niet onaanzienlijke landen als Mexico, Indonesië, Kroatië en Jamaica het nakijken.

Phelps won op vijf Spelen 19 gouden medailles, 2 zilveren en 2 bronzen. Daarmee ligt hij ver voor op de eerste achtervolgers, met onder andere de verspringer Carl Lewis. Na Phelps op de ranglijst volgen namelijk vier sporters met 9 gouden medailles.

Foto: Belga / E. Lalmand