Het mysterie van het groene zwembad op de Olympische Spelen

De schoon op de Olympische Spelen werden vannacht onaangenaam verrast toen ze bij het duikbad arriveerden. Het bad had plotseling een groene kleur, al was er volgens de organisatie geen enkele reden om bezorgd te zijn. 

Zonder duidelijke aanleiding was heeft het duikbad plots een groene kleur gekregen. De organisatie heeft het water meteen getest en beweert dat er geen enkele gezondheidsrisico is voor de atleten. De exacte oorzaak is voorlopig nog niet gekend, maar er wordt ondertussen wild naar gespeculeerd.

De meest waarschijnlijke verklaring lijkt algen. “Dit is een vreemd geval, want meestal wordt een bad enkel groen door een gebrek aan onderhoud”, verklaart Brett Blair van zwembadonderhoudsbedrijf Jim’s Pool Care bij The Guardian. Volgens de expert ter zake is het mogelijk dat de filter kapot is gegaan, waardoor algen en andere verontreinigende stoffen, zoals fosfaten die te vinden zijn in zweet en urine, vrij spel kregen.

Dat laatste, onsmakelijke scenario is volgens Blair uitgesloten. “Het bad is veel te groot om van kleur te veranderen door urine”, aldus Blair. Het goede nieuws volgens de Australiër is dat de situatie snel verholpen kan worden met chloor of andere chemicaliën. “Mijn buikgevoel zegt me dat de situatie binnen 24 à 48 uur is opgelost”, besluit de zaakvoerder.

Een andere verklaring die geopperd wordt, is dat de organisatie het bad bewust groen heeft gekleurd om het op de Braziliaanse vlag te laten lijken. Dat lijkt echter weinig waarschijnlijk, omdat de organisator dat waarschijnlijk zou hebben aangekondigd. Technologiesite Gizmodo heeft het ‘handboek voor zwembadchemie’ opgediept. Daaruit heeft het geleerd dat roestend koper de kleur veroorzaakt kan hebben, maar dan is weer de vraag hoe het koper in het bad kwam.

In ieder geval lijken de atleten er zich weinig om te bekommeren. Sterker nog, sommigen halen het aan als een voordeel. De Canadese Meaghan Benfeito, die de bronzen medaille gewonnen heeft, haalde bij Business Insider aan dat het groene water haar geholpen heeft. “Het water had niet dezelfde kleur als de lucht. Dat was een pluspunt vandaag”, aldus de Canadese. Liu Huixia, de Chinese die het goud heeft veroverd, spring haar bij. “Toen we aan het oefenen waren, was dit water steeds hemelsblauw, maar we zijn altijd mentaal voorbereid op onverwachte situaties”, getuigt Huixia.

AFP / O. Andersen