OS 2016 - Zorgt Joachim Bottieau dinsdag voor derde medaille?

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met judoka Joachim Bottieau treedt dinsdag op de Olympische Spelen in Rio een Belgische medaillekanshebber in de klasse tot 81 kg aan.

Bottieau is de nummer zeven van de wereld en won eind mei zilver op de loodzware Masters in Guadalajara, waardoor hij nu reekshoofd is in Brazilië. De 27-jarige judoka uit Boussu is vrij in de eerste ronde en kampt daarna tegen de Italiaan Matteo Marconcini (IJF 34) of de Filipijn Kodo Nakano (IJF 133).

Dirk Van Tichelt won maandag brons in de klasse tot 73 kg, de tweede medaille voor Team Belgium na het goud van Greg Van Avermaet in de wegrit van afgelopen zaterdag. Bottieau kan op competitiedag vier dus al voor de derde Belgische medaille zorgen, evenveel als in Londen 2012.

De Belgische hockeymannen begonnen met overtuigende zeges tegen Groot-Brittannië (FIH 4) en Brazilië (FIH 30) foutloos aan het toernooi. Tegen favoriet Australië (FIH 1) trachten de Red Lions die lijn maandagavond door te trekken in hun derde van vijf groepswedstrijden.

Voor zeilers Evi Van Acker en Wannes Van Laer staan de derde en vierde regatta in hun competities op het programma. Van Acker, brons in Londen, staat voorlopig vierde in de Laser Radial, Van Laer is 27e in de Laserklasse.

Ook aan Copacabana roeit Hannes Obreno maandagmorgen zijn kwartfinale in de skiff. In zijn reeks kende hij zaterdag alvast weinig problemen.

David Goffin (ATP 13) werkt op de olympische tennissite zijn tweede partij af tegen de Israëliër Dudi Sela (ATP 64). In het vrouwen dubbel spelen Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer in hun tweede ronde tegen de Spaanse toppers Garbine Muguruza en Carla Suarez Navarro. Flipkens (WTA 61) zit ook nog in het enkelspel, waar in de derde ronde de Duitse Laura Siegemund (WTA 32) wacht.

Na de ongelukkige val van Karin Donckers in de cross-country is Joris Vanspringel nog de enige Belg in de eventingcompetitie, die dinsdag eindigt met de jumping. Vanspringel staat na twee onderdelen 25e.

Pieter Timmers en Glenn Surgeloose duiken dinsdag het olympisch bad in voor de reeksen en (eventueel) halve finales van de 100 meter vrije slag. Vooral Timmers hoopt de finale te halen van hét spektakelnummer in het zwemmen. In de reeksen van de 200 meter schoolslag lijkt voor de jonge Basten Caerts niet meer dan een bijrol weggelegd. Wat er kan voor de 4x200 aflossingsploeg, hangt af van het resultaat van Louis Croenen maandagavond in de halve finales van de 200 vlinder. Haalt Croenen de finale, dan lijkt zelfs starten voor het Belgische team niet vanzelfsprekend. Aan coach Ronald Gaastra om dan de knoop door te hakken.

.

bron: Belga