Opnieuw 2.560 ontslagen bij Turkse religieuze raad

Opnieuw 2.560 ontslagen bij Turkse religieuze raad
Opnieuw 2.560 ontslagen bij Turkse religieuze raad

Bij het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) zijn 2.560 werknemers op straat gezet. Dat maakte Diyanet zelf bekend in een mededeling. De werknemers worden verdacht van banden met moslimprediker Fethullah Gülen, die er door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wordt van beschuldigd het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep in Turkije. Het is niet de eerste keer dat er een ontslagronde wordt georganiseerd bij Diyanet. In de nasleep van de couppoging werden eerder alles samen al 1.112 werknemers afgedankt, waardoor het totaal nu op 3.672 staat. “De commissies die zijn opgericht om Gülen-sympathisanten op te sporen gaan grondig tewerk”, luidt het in de mededeling.

Diyanet valt onder het gezag van de Turkse eerst minister. De raad telt momenteel meer dan 100.000 functionarissen en beschikt over een ontzettend groot budget. Het krijgt bijvoorbeeld meer geld toegewezen dan het ministerie van Volksgezondheid.

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli is Erdogan bezig aan grootschalige zuiveringen. Tienduizenden ambtenaren – vooral bij het leger, de politie, het gerecht en in het onderwijs – werden al op straat gezet op verdenking van linken met Gülen. Daarnaast worden onder meer ook veel journalisten geviseerd. In totaal werden al 16.000 mensen aangehouden en zitten daarbovenop 6.000 verdachten in voorhechtenis, zo gaf minister van Justitie Bekir Bozdag dinsdag nog aan.

Bron: Belga