Erdogan en Poetin reiken elkaar de hand met staatsbezoek

Erdogan en Poetin reiken elkaar de hand met staatsbezoek
Erdogan en Poetin reiken elkaar de hand met staatsbezoek

Negen maanden nadat de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot, reiken Turks president Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin elkaar opnieuw de hand. Met een trip naar Rusland, het eerste staatsbezoek na de mislukte staatsgreep, stuurt Erdogan meteen ook een boodschap naar het Westen, dat hij beschuldigt van een gebrek aan steun in de weken na de coup. “Het bezoek is een nieuwe stap in de relatie tussen onze twee landen. We beginnen opnieuw van nul”, zo stelt Erdogan in een interview met de Russische media.

De relaties tussen Rusland en Turkije waren erg bekoeld nadat Turkije boven de grens met Syrië een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde. De Russen gingen toen over tot zware economische sancties tegen hun Turkse buren. Na maanden van onmin heeft het Kremlin echter sneller dan verwacht de Turkse excuses, die dateren van de maand juni, aanvaard en ook een deel van de sancties afgeschaft. Poetin was ook een van de eersten om de couppoging in Turkije te veroordelen en zijn steun uit te drukken aan Erdogan.

Volgens Kremlin-raadgever Yuri Ushakov toont het snelle bezoek van Erdogan alvast aan dat Turkije de banden met Rusland verder wil herstellen.

De verbroedering tussen Erdogan en Poetin komt er op een moment waarop de banden tussen Turkije en het Westen erg onder druk staan. Zeker de Verenigde Staten, waar Fethullah Gülen, de zondebok voor de mislukte staatsgreep, verblijft, worden op de korrel genomen. “Als Gülen niet overgeleverd wordt, offert de VS haar band op met Turkije”, waarschuwde Turks minister van Justitie Bekir Bozdag vandaag nog.

Bron: Belga