Erdogan en “goede vriend” Poetin reanimeren economische samenwerking

Erdogan en
Erdogan en "goede vriend" Poetin reanimeren economische samenwerking

Bij een persconferentie na zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin omschreef de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn collega als een “goede vriend” en drukt hij zijn hoop uit om de economische samenwerking tussen de twee landen opnieuw op het oude niveau te krijgen. Het was de eerste ontmoeting tussen de twee staatshoofden na het incident met een Russisch gevechtsvliegtuig in november.
“Mijn goede vriend de president en ik delen hetzelfde standpunt, en zullen aan de rest van de wereld tonen dat we op vriendschappelijke voet met elkaar zullen leven”, verklaarde Erdogan. “De Turks-Russische band zal blijven verbeteren, en wij geloven dat die ondertussen al sterker is dan ooit tevoren.” Die verzoenende taal weerklinkt ook bij Poetin, die in het herstellen van de relaties tussen beide landen een absolute prioriteit ziet. “Het proces om de economische samenwerking te herstarten is al begonnen”, zo zegt hij. “Dit zal wel een bepaalde tijd in beslag nemen.”

Zo zal bijvoorbeeld de Turkish Stream-gasleiding, die Russisch aardgas doorheen Turkije naar Europa zal voeren, er zo snel mogelijk komen. Dat bevestigde Erdogan tijdens de persconferentie. Het tweede thema dat bediscussieerd zou worden tijdens de ontmoeting, namelijk de situatie in Syrië, werd nog niet aangesneden. Volgens Poetin is dat discussiepunt materiaal voor een tweede meeting, die later op de agenda staat.

Bron: Belga