Belgische IS-strijder pleegt zelfmoordaanslag in Irak

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Belgische IS-strijder is om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag die gericht was tegen het Iraakse leger. Dat blijkt uit een mededeling die dinsdagavond door de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) is verspreid, zo meldt jihadexpert Pieter Van Ostaeyen. Volgens de mededeling, die in het Arabisch is opgesteld, hebben vier IS-strijders zichzelf tot ontploffing gebracht nadat ze zich onder Iraakse soldaten gemengd hadden. De aanval vond plaats in de stad Qayyara, zowat 50 kilometer ten zuiden van het IS-bolwerk Mosoel. Wanneer de aanval precies gebeurde en hoeveel slachtoffers daarbij vielen, is niet meegedeeld.

Een van de vier zelfmoordterroristen was afkomstig uit België. Hij was bekend onder de strijdersnaam Abu Anwar al-Belgiki, maar over zijn echte identiteit bestaat nog geen duidelijkheid. Van Ostaeyen heeft via Twitter wel een foto van de man verspreid.

Hoewel er regelmatig overlijdens van jihadisten in scène worden gezet, twijfelt Van Ostaeyen er niet aan dat Abu Anwar al-Belgiki echt om het leven is gekomen. "Het gaat deze keer om een officiële mededeling van IS. Dan kan je er wel van uitgaan dat het klopt", zo klinkt het.

Met de zelfmoordaanslag van Abu Anwar al-Belgiki zijn er volgens de telling van Van Ostaeyen nu al zeker 106 jihad-strijder uit België om het leven gekomen. Twaalf van hen stierven bij een zelfmoordaanslag; ook de daders van de terreuraanslagen in Parijs en Brussel zijn in die telling opgenomen.

bron: Belga