Nederlandse ‘Lord of the Rings’ naar huis gestuurd voor alcoholgebruik

Netherlands’ Lambertus Van Gelder performs during the Men’s Rings competition of the European Artistic Gymnastics Championships 2016 in Bern, Switzerland on May 29, 2016. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

De Nederlandse turner Yuri van Gelder heeft de Olympische Spelen moeten verlaten. Hij werd naar huis gestuurd omdat hij alcohol had gedronken buiten het olympisch dorp. Volgens TeamNL heeft de 33-jarige ‘Lord of the Rings’ de normen en waarden die binnen de olympische ploeg gelden overtreden. 

Van Gelder heeft in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, tegen de afspraak het olympisch dorp verlaten. Hij keerde volgens TeamNL pas in de vroege uurtjes terug. De turner gaf toe dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol had gedronken. In overleg met de Nederlandse turnbond is besloten om ‘The Lord of the Rings’ terug te trekken uit het olympisch turntoernooi.

“Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar”, zei de Nederlandse delegatieleider Maurits Hendriks. “Sportief is dit een aderlating, maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten.”

Van Gelder is drievoudig Europees kampioen aan de ringen (2005, 2008, 2009). Op wereldkampioenschappen veroverde hij goud (2005), zilver (2007) en brons (2006). In 2009 werd hij geschorst wegens cocaïnegebruik, in 2011 maakte hij een comeback. Gisteren heeft de Nederlandse turner Rio verlaten en is hij op het vliegtuig naar huis gestapt.

AFP / F. Coffrini