Metro bracht een bezoek aan de filmstudio van Harry Potter

De Harry Potter-saga lijkt de laatste tijd weer helemaal op te leven: de tentoonstelling in Brussel draait op volle toeren, het theaterstuk in Londen scheert hoge toppen en het achtste boek werd net gepubliceerd. Metro laat zich opnieuw onderdompelen in de Harry Potter-wereld door een bezoek te brengen aan de filmstudio van Warner Bros. in Noord-Londen, waar dit jaar de vijftiende verjaardag wordt gevierd van de release van de eerste film.

De Harry Potter-gekte is weer helemaal terug van weggeweest. Je kan je opnieuw laten onderdompelen in deze wondere wereld in de Leavesden-filmstudio in Noord-Londen, waar de acht films werden gemaakt.

Zodra je er binnengaat, val je achterover van verwondering. De grote houten deur komt uit op de verblindende Grote Zaal, waar de jonge tovenaars bijeenkwamen voor grote evenementen. Alles uit de film zie je er terug: de eindeloos lange tafels, de standbeelden, de gewaden van de leerlingen en professors en natuurlijk de Sorteerhoed.

Great-Hall

Na dit speciale moment op een van de belangrijkste plekken uit de boeken gaan we door naar het echte hart van de filmstudio. We beseffen onmiddellijk dat we genoeg tijd zullen moeten voorzien om alles te ontdekken. Alle decors, kostuums en rekwisieten uit de films staan tentoongesteld. We blijven te lang hangen bij de verschillende objecten en hun details, die elkaar zo snel opvolgen dat het lijkt alsof we naar de film aan het kijken zijn. Eén specifiek rekwisiet trekt enorm onze aandacht: de onzichtbaarheidsmantel. Voor de films werden in feite verschillende mantels gemaakt, waaronder enkele groene versies om Harry helemaal onzichtbaar te maken.

Vervolgens bekijken we een zeer indrukwekkende set: de werkkamer van Perkamentus. De slapende personages in de schilderijen aan de muur naast ons lijken levensecht. Je kan een uitvoerige blik werpen op de Hersenpan, het zwaard van Griffoendor en natuurlijk de kleren van Perkamentus zelf. Wat verderop lonken de toverdranken. Een toverstok roert vanzelf, alsof hij betoverd is, in een ketel die oplicht. We ontdekken honderden flesjes gevuld met vloeistof, dierenbotten of gedroogde kruiden. Te midden van al deze vreemde brouwsels zien we de donkere en norse gedaante van professor Sneep.

Exclusive_Reveal

De rondleiding brengt ons verder naar Hagrids huisje, de eetkamer van de familie Wemel, de spiegel van Neregeb en de verschillende toverstokken. Maar het meest indrukwekkende moet nog komen. We vervolgen onze weg en bevinden ons in de fonkelende Zweinstein Express. We wandelen door de trein en bekijken de verschillende coupés. Wat verder kunnen we een foto nemen op het perron 93/4. We zitten nu in de helft van het bezoek, de uitgelezen kans dus om even uit te rusten en een Boterbiertje te drinken, wat lijkt op bruiswater gemengd met karamelcrème met gezouten boter. Zo kunnen we er weer tegenaan voor de rest van de rondleiding.

We gaan naar een buitenset waar we de Ligusterlaan bezichtigen. We komen binnen in het huis van de Duffelingen en zien er tientallen zwevende enveloppen in de lucht hangen, waar Harry’s waardevolle toelatingsbrief tot Zweinstein in zit. Aan het einde kunnen we ook de Collectebus bewonderen en een wandeling maken op de overdekte brug van het schooldomein.

Tijdens de hele rondleiding wordt er ook aandacht besteed aan de visuele effecten en de getekende of computergestuurde wezens. Tal van modellen werden tot in de kleinste details nagebouwd.

Net voor het einde beleven we nog een magisch moment: we kuieren door de Wegisweg, waar we onze ogen de kost geven aan de winkel van toverstokkenmaker Olivander, de tovenaarsbank Goudgrijp en uiteraard de kleurrijke Tovertweelings Topfopshop van Fred en George Wemel.

We sluiten de rondleiding af met een blik op het pronkstuk van de filmstudio: een hyperrealistisch bouwmodel van het kasteel van Zweinstein, nagebouwd door 86 kunstenaars op een schaal van 1:24. Alles werd minutieus nagebootst en het oog voor detail is verbluffend. Het laatste fantastische moment voor we de toverwereld moeten verlaten.

Foto’s 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. Harry Potter Publishing Rights © JKR