Forfait Belgische ploeg op 4x200m vrije slag kan op weinig begrip rekenen

Belgian swimmer Louis Croenen pictured in action during the first semifinal of the men's 200m butterfly swimming event at the 2016 Olympic Games in Rio, , in Rio de Janeiro, Brazil. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Er wordt met ongeloof gereageerd op de beslissing van het Belgische aflossingsteam om forfait te geven voor de reeksen van de 4×200 meter vrije slag op de Olympische Spelen in Rio. Coaches Rik Valcke en Ronald Gaastra namen die beslissing gisterenavond laat (Braziliaanse tijd), tien minuten nadat Louis Croenen zich voor de finale van de 200 meter vlinderslag plaatste. Die finale wordt net als de reeksen van de 4x200m vrij vandaag gezwommen.

“Toch wel triestig dat zwemmers op het toppunt van hun kunnen geen twee wedstrijden op een dag kunnen zwemmen”, meldde voormalig zwemcoryfee Brigitte Becue op Twitter. Ook Sidney Appelboom, op de Spelen co-commentator voor Sporza bij de olympische zwemwedstrijden, vindt het een onwaarschijnlijke beslissing. “Het zijn erg gemotiveerde zwemmers, die heel goed getraind zijn. Bekijk het schema: tussen de ochtendsessie en avondsessie zit 9 uur. Dat moet genoeg zijn om te herstellen”, legt hij uit. “Ik heb meer de indruk dat het een spelletje is: ik niet, jij niet. Het zijn wel de Spelen, niet de Belgische jeugdkampioenschappen. Je moet gewoon zwemmen en dan zien we wel.”

“We hebben gezegd dat we maandag gingen communiceren. Één optie was dat als zowel Louis als Pieter (Timmers) hun voorkeur gaven aan hun individuele kansen dat er geen 4×200 aflossing gezwommen ging worden”, klinkt het bij Ronald Gaastra. “Na vanavond is het duidelijk dat het deze optie geworden is. Ik vraag iedereen om deze keuze te respecteren. Het heeft geen enkele zin om nu druk te zetten, hier wordt niemand beter van”, aldus Gaastra op Twitter.

“Louis was wel bereid de reeksen van de 4×200 te zwemmen, als er de garantie op een finaleplaats was”, legde Rik Valcke uit. “Zonder Pieter Timmers is die garantie er niet en aan een negende of tiende plaats in de reeksen wil hij niet nodeloos energie verspillen.”

Foto Louis Croenen, Belga / E. Lalmand