Estafetteploeg duikt dan toch het zwembad in

20150516 - ANTWERP, BELGIUM: Pieter Timmers pictured in action during on day two of the Belgian Swimming Championships in Antwerp, Saturday 16 May 2015. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN

Verrassing in Rio: de Belgische aflossingsploeg op de 4x200m vrije slag zal dan toch deelnemen aan de reeksen. Vanmorgen kwam nochtans het bericht dat de voorkeur werd gegeven aan de individuele nummers van Timmers en Croenen.

De Belgische coach Ronald Gaastra maakte het nieuws bekend op Twitter. Hij zei dat hij een druk programma ging hebben met de individuele nummers van Pieter Timmers en Louis Croenen én de kwalificaties op de 4x200m. Daar laat de Nederlander Timmers, de beste zwemmer, wel uit de selectie. Die mag zich sparen. De Belgen beginnen eraan om 19u29.

De deelname van de estafetteploeg op de 4x200m werd eerder ingetrokken. Twee van de zwemmers hadden aangekondigd dat ze de voorkeur gaven aan hun individuele wedstrijden. Croenen zwemt vandaag de finale op 200m vlinderslag en voor Timmers staan de reeksen van de 100m vrije slag op het programma.

Op de initiële beslissing van de zwemcoach kwam heel wat kritiek. Veel mensen zagen de kans op een finale op de 4x200m als een unieke mogelijkheid. “Louis was wel bereid de reeksen van de 4×200 te zwemmen, als er de garantie op een finaleplaats was”, verdedigde Rik Valcke, coach van Croenen, de keuze van pupil.

Foto Belga / E. Lalmand