Zeker vijftig doden na antiregeringsbetoging in Addis Abeba

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de gewelddadige onderdrukking van antiregeringsbetogingen in Ethiopië zijn volgens de laatste balans, die vandaag werd opgesteld, een vijftigtal personen om het leven gekomen. "Volgens onze informatie zijn tussen de 48 en 50 mensen om het leven gekomen", meldt oppositieleider Merera Gudina. "Aangezien er veel gewonden zijn, kan die balans echter nog oplopen". Een diplomatieke bron in Addis Abeba heeft het over 49 doden. Volgens die bron zijn 22 personen gedood in de regio Oromo, waarvan 15 in het dorp Nekempte. In de hele regio vonden zaterdag betogingen plaats. Ook in de hoofdstad Addis Abeba, die normaal gespaard blijft van dergelijke manifestaties kwamen bijna 500 manifestanten samen op Meskel Square alvorens met geweld uiteen gedreven te worden. Velen werden gearresteerd door de politie.

Ook in de regio Amhara vonden er betogingen plaats. De confrontatie tussen veiligheidstroepen en manifestanten heeft daar minstens 27 slachtoffers geëist in de noordelijke hoofdstad van de regio, Bahir Dar. Duizenden manifestanten kwamen daar zondag bijeen.

De Ethiopische regering heeft nog geen officiële schatting van het aantal slachtoffers meegedeeld.

Het is de eerste betoging in Addis Abeba sinds een golf van protest uitbrak vanwege de Oromo en de Amhara. Beide etnische groepen maken samen 80 procent van de bevolking uit. Ze menen te zijn gediscrimineerd ten opzichte van de Tigre, die ze ervan beschuldigen de sleutelposten te bekleden in de regering en de veiligheidstroepen.

Bron: Belga