Rusland beschuldigt Apple van aansporen tot prijsafspraken rond iPhone

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Russische mededingingsautoriteiten hebben aangekondigd een rechtszaak te openen tegen de Amerikaanse technologiereus Apple. Ze verdenken het bedrijf ervan aan de oorsprong te liggen van prijsafspraken tussen verkopers over de prijzen van de iPhone.

"Sinds de iPhone 6S en de iPhone 6S Plus in Rusland verkrijgbaar zijn, hebben de meeste verkopers gedurende een bepaalde tijd identiek dezelfde prijs aangehouden", verklaart de Russische federale antimonopoliedienst (FAS) in een persbericht. Het voegt toe dat het dezelfde praktijk ook waargenomen heeft bij andere producten van het Amerikaanse bedrijf.

"Het FAS redeneert dat dergelijke 'toevalligheden' het resultaat kunnen zijn van een afspraak tussen de Russische verkopers en Apple, dat de prijsafspraken aan hen oplegde."

De rechtszaak viseert onder meer Apple Rus, Apple Holding BV, Apple Sales Ireland, Apple Operations International en Apple Inc.

In september 2015 werd ook concurrent Google door de mededingingsautoriteiten op het matje geroepen en veroordeel voor het misbruiken van de dominante marktpositie van hun besturingssysteem Android. Google en Rusland zijn nog steeds aan het onderhandelen over het bedrag van de boete. Het Amerikaanse bedrijf wil de zaak regelen via een minnelijke schikking, maar dat kan voor Rusland enkel indien de firma officieel schuld bekent.

Bron: Belga