OS 2016 - Dirk Van Tichelt kansloos onderuit tegen Japanner Shohei Ono

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dirk Van Tichelt heeft zich op het olympisch judotoernooi op de Spelen in Rio de Janeiro niet kunnen plaatsen voor de finale in de klasse tot 73 kilogram. In de halve finale ging de 'Beer van Brecht' (IJF 18) met ippon onderuit tegen de Japanner Shohei Ono, nummer vier van de wereld en tweevoudig wereldkampioen (2013 en 2015). Shohei had eerder ook al waza-ari en yuko gescoord. In de kwartfinales had de Japanner ook al de Georgische titelverdediger Lasha Shavdatuashvili, nummer acht van de wereld, geklopt. In de finale krijgt hij de Azerbeidzjaan Rustam Orujov (IJF 2 en Europees kampioen) voorgeschoteld.

Van Tichelt strijdt in zijn wedstrijd om brons tegen de Hongaar Miklos Ungvari (IJF 19), de vice-olympische kampioen van vier jaar geleden in Londen.

Dirk Van Tichelt was vrij in de eerste ronde en nam een ronde later met ippon de maat van de Qatarees Morad Zemouri (IJF 94). Na één minuut zette Van Tichelt een armklem in en zo noopte hij zijn tegenstander tot opgave. In de derde ronde zorgde hij voor een echte stunt door met de Zuid-Koreaan Changrim An de nummer een van de wereld met waza-ari naar huis te sturen. Een ronde later was hij met yuko te sterk voor de Rus Denis Iartcev, de nummer dertien van de wereld.

De 32-jarige Dirk Van Tichelt neemt in Rio voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen. Na een vijfde plaats in Peking en een negende in Londen hoopt hij dit keer op het podium te staan van de klasse tot 73 kg.

Dirk Van Tichelt is de derde landgenoot die in Rio op de tatami komt. Zaterdag strandde Charline Van Snick, in Londen 2012 nog goed voor olympisch brons, in de tweede ronde van de klasse tot 48 kg, een dag later ging Jasper Lefevere er in de openingsronde uit. Later komen ook nog Joachim Bottieau (-81) en Toma Nikiforov (-100) in actie in Rio.

bron: Belga