OS 2016 - Belgische aflossingsploeg is in de wolken met zesde plaats en record

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische aflossingsploeg 4x100 vrij eindigde zondagavond op de Spelen in Rio knap zesde in 3:13.57, goed voor een nieuw Belgisch record. Na de finale waren er allemaal maar lachende gezichten te zien in de mixed zone van het Olympics Aquatics Stadium. Pieter Timmers dook traditiegetrouw als slotzwemmer van het Belgische kwartet het bad in.

"Iedereen in de ploeg heeft goed gezwommen. Ik denk dat ik 47.5 zwem, ik had gehoopt om nog iets sneller te gaan maar het blijft een goeie tijd. Ik voel dat ik niet tot het draadje ben moeten gaan, wat goed is voor de volgende dagen. Overmorgen moet ik er weer staan", vertelde hij na de race.

Timmers kan het vizier nu richten op de 100 vrij. "Ik hoop nog altijd een medaille te halen. Overmorgen moet ik er weer staan. Dat is weer een nieuwe dag, een andere race ook. Het is al vaker gebleken dat estafette heel anders is dan individueel. Ik moet dan weer knallen en het race per race bekijken om door te gaan naar de halve finales en de finale."

Michael Phelps veroverde zondagavond als lid van de Amerikaanse ploeg zijn negentiende gouden medaille op de Spelen. "Straf", aldus Timmers. "Ik had voorspeld dat hij weer goed zou zijn. Hij staat er weer en flikt het weer. Straffe kerel."

Voor Glenn Surgeloose was de finale zijn vierde wedstrijd van de dag. "Dat is zwaar maar ik zwem nu nog 48.7 en daar mag ik zeker tevreden over zijn", reageerde Surgeloose, die zondag ook aantrad in de individuele 200 vrij. "We worden zesde op de Olympische Spelen en dat is heel mooi. Nu moeten we proberen op de 4x200 nog iets beter te doen. Ik voel nu natuurlijk de vermoeidheid maar dat is normaal. Morgen is het rustdag."

Jasper Aerents, die als tweede na Glenn Surgeloose in actie kwam, straalde na afloop van de finale. "Dit is een supergoeie uitslag. We hadden een top acht vooropgesteld. Na de reeksen stonden we zevende en dus konden we alle vier heel bevrijd zwemmen. Dat vertaalt zich in een zeer, zeer mooi resultaat. Die tijd is echt top, ruim vier tienden van het Belgische record."

Emmanuel Vanluchene verving in de finale Dieter Dekoninck, die in de reeksen teleurstelde. "Dat ik vanmorgen gespaard werd, was een voordeel voor mij. Ik kon vanaf het begin voluit gaan en ik heb een heel snelle eerste 50 meter gezwommen. In de laatste meters was het 'crashen' en kreeg ik het moeilijk. Maar uiteindelijk is dit toch een droom die is uitgekomen. We hebben beter gezwommen dan vier jaar geleden in Londen en hebben progressie gemaakt. We kunnen nu met een positief gevoel verder."

Coach Ronald Gaastra reageerde in een tweet euforisch op de prestatie van zijn aflossingsploeg. "Schitterende aflossing van de MANNEN, zesde plaats van de wereld, beste aflossingsresultaat ooit!"

bron: Belga