Man doodgeschoten tijdens manifestatie tegen regime in Tsjaad

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Tsjaad is een jongeman zondagnamiddag doodgeschoten tijdens een manifestatie tegen het regime van Idriss Deby Itno, die maandag de eed aflegt voor zijn vijfde mandaat. Dat meldt een bron binnen de politie. Volgens de anonieme politiebron "had een jongeman de vlag verscheurd van de Mouvement patriotique du Salut", de partij van Deby, en werd hij "gedood door kogels" tijdens de manifestatie die werd georganiseerd door de oppositie en die verboden werd door de autoriteiten.

Oppositieleider Saleh Kebzabo meldde dat een persoon zaterdagavond overleed aan zijn verwondingen nadat "de ordediensten met echte kogels geschoten hadden" om de menigte uit elkaar te drijven in de hoofdstad N'Djamena. Daarnaast werd een persoon door een kogel geraakt zijn in de borst en overgebracht naar het ziekenhuis, aldus de opposant. De informatie kon niet bevestigd worden door onafhankelijke bron, aldus AFP.

Volgens Kebzabo gebruikten de ordediensten eerder op de dag traangas om de manifestanten uit elkaar te drijven, "zonder echt geweld te gebruiken". "Verschillende van onze militanten waren erg boos nadat ons verboden werd om te manifesteren en zijn teruggekeerd, waarna ze opnieuw uit elkaar werden gedreven", zegt Kebzabo, die toevoegt dat de situatie is geëscaleerd nadat een andere, kleine groep mensen bleef manifesteren.

De oppositie had de manifestatie aangekondigd als een "vreedzame mars" om te protesteren tegen de herverkiezing van de president, en besloot de manifestatie toch te laten plaatsvinden nadat ze verboden werd door de autoriteiten. Zaterdag werd ook al een meeting verstoord door de oproerpolitie. Minister van Binnenlandse Zaken Ahmat Mahamat Bachir verklaarde eerder deze week dat de mars tot doel had "de openbare orde te verstoren, de bevolking te destabiliseren en de publieke opinie te vergiftigen".

Idriss Deby werd in april opnieuw verkozen met 60 procent van de stemmen. Hij regeert zijn land met ijzeren hand sinds hij in 1990 de macht greep.

Bron: Belga