Coach Belgische turnsters wil "niveau verhogen na een goede competitie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische turnsters konden in Rio de Janeiro de twaalfde en laatste stek in de artistieke gymnastiek per ploeg niet ontlopen. Hun coach, Yves Kieffer, blikt wel tevreden terug op de prestaties van zijn meisjes. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een Belgische ploeg zich wist te plaatsen voor het turnen op de Olympische Spelen. "Onze prestatie was goed. Met slechts één val, die niet meetelde voor de finale, deed geen enkel team het beter. Wat ze konden, hebben ze goed aangepakt. Nu moeten we de moeilijkheidsgraad optillen. Op de mat en bij de sprong zijn we nog ver verwijderd van de besten, maar dat weten we", aldus Kieffer. Hij wijst erop dat de Belgen op één punt van de Fransen en twee van de Italianen eindigden, twee landen met heel wat andere middelen. "En we namen deel aan Olympische Spelen die een zeer goede 'grand cru' zijn, beter zelfs dan Londen, voornamelijk qua acrobatiek."

"We wisten dat de we zonder Axelle (Klinkaert, red) hoogstens konden hopen op een tiende of elfde plaats. Maar we moesten positief blijven. We moeten hen motiveren en vertrouwen geven." Team BelGym - met Senna Deriks, Nina Derwael, Rune Hermans, Gaelle Mys en Laura Waem - haalde in de Rio Olympic Arena een totaalscore van 167.838 punten.

Ook een toestelfinale zit er niet in voor de Belgen. Nina Derwael was een kanshebster op de brug met ongelijke leggers, maar miste de finale volgens coach Kieffer maar net. Met haar 15.133 punten werd ze uiteindelijk 12e, maar enkel de top acht stootte door. Derwael trad aan in de eerste rotatie, en dat speelde haar parten omdat volgens de coach de punten dan altijd lager liggen omdat ze als referentie dienen.

Derwael stootte wel door naar de allroundfinale. "We kunnen de competitie goed beëindigen met de finale van Nina. Het zou fantastisch zijn indien ze in de top 17 of zelfs zou eindigen, zoals op het WK in Glasgow (november 2015, red)."

bron: Belga