Poolse make-upartieste laat zich inspireren door lokale kantproductie

Voor haar nieuwste, wedding-inspired project gebruikt visagiste en ontwerpster Beata Bojda stoffen uit Koniaków, een Pools dorp dat bekend staat om zijn kantproductie. Daaruit ontstaan alweer kleurrijke creaties om u tegen te zeggen.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Beata Bojda begon in 1999 als visagist en make-upartiest. Jarenlang was ze jurylid voor de Poolse kampioenschappen voor ‘Art Visage', en ze schrijft ook artikels over visagie.

De artieste laat zich bijna altijd inspireren door cultuur en traditie, vertelt ze aan Metro Nederland. "Ik ben een folkloregek, of het nu gaat om de warme temperaturen van Mexico of de rijke geschiedenis van Rusland. Maar mijn grootste inspiratiebron zijn de herinneringen uit mijn jeugd."

Bojda groeide op in een idyllisch Pools dorp met huisjes vol religieuze kunst en handgemaakte decoraties zoals papieren bloemen. "Mijn moeder kende alle Poolse legendes en sprookjes van A tot Z, en aangezien er in het dorp tóch niets anders te doen was, vertelde zij mij al die verhalen. De vrouwelijke personages zag ik in mijn verbeelding als kleurrijke godinnen", aldus Bojda.

Uit die verhalen is haar project ETNO ontstaan. Daarvoor gebruikte Bojda felle oogschaduw en dito lippenstift in combinatie met hoofdtooien vol bloemen. Dat levert inderdaad een folklore-achtig geheel. Opmerkelijk detail: elke creatie kostte haar slechts anderhalf uur werk.