Politie gaat Pokémon-boetes uitschrijven

Illustration picture shows the Pokemon Go application, on Tuesday 26 July 2016, at the Grand Place - Grote Markt square in Brussels. BELGA PHOTO SISKA GREMMELPREZ

De politie zal vanaf nu ook voetgangers verbaliseren die op de openbare weg afgeleid worden door hun smartphone. Dat is het gevolg van de Pokémon Go-rage, waarbij sommige stappende “jagers” zichzelf en anderen in gevaar brengen. De boete bedraagt 55 euro, schrijven kranten van Mediahuis.

De politie beroept zich onder meer op het artikel 7.2 uit de wegcode, waarin staat dat elke weggebruiker “zich correct moet gedragen op de openbare weg en anderen niet mag hinderen of in gevaar brengen”. Wie zo in de ban is van zijn smartphone dat hij zonder kijken de straat oversteekt, auto’s hindert of fietsers omver loopt, kan dus onmiddellijk een proces-verbaal krijgen.

De verbalisant moet in zijn pv wel omstandig beschrijven waaruit de hinder precies bestond. Wie enkel een sms’je verstuurt of even op internet surft terwijl hij op het trottoir wandelt, riskeert geen boete.

Foto Belga / S. Gremmelprez