Earth Overshoot Day: vandaag overschrijden we de draagkracht van onze planeet

‘Earth Overshoot Day’, of de dag dat we de draagkracht van de aarde overschrijden, valt dit jaar op 8 augustus. Vanaf vandaag hebben we al evenveel verbruikt en vervuild als de planeet in één jaar tijd kan produceren en verwerken.

‘Earth Overshoot Day’ wordt jaarlijks herberekend door de internationale denktank Global Footprint Network, een partner van WWF. Jammer genoeg schuift die ‘dag van de overschrijding’ elk jaar op. Nu ook valt de datum vijf dagen eerder dan in 2015. Tien jaar geleden was dat nog in oktober.

Doel van de campagne is om politieke leiders én burgers wakker te schudden. “Om in onze behoeften te voldoen, hebben we per jaar het equivalent van 1,6 keer de planeet nodig”, klinkt het bij Global Footprint en WWF. “De gevolgen van ons overmatig consumptiegedrag zijn nu al zichtbaar: watertekort, woestijnvorming, bodemerosie, afname van de productiviteit van de landbouw, ontbossing, uitsterving van species. Het leven op krediet kan dus niet blijven duren.”

De boodschap is duidelijk: de internationale gemeenschap moet zich meer inzetten. Als de CO2-uitstoot tegen 2030 niet drastisch verminderd is, dan zal ‘Earth Overshoot Day’ dat jaar al op 28 juni vallen.