Autobestuurders krijgen via FM-radio waarschuwing over incidenten in Brusselse tunnels

20130426 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows the start of the evening rush hour as the traffic enters the Tunnel Loi / Wettunnel in Brussels on Friday 26 April 2013. BELGA PHOTO SISKA GREMMELPREZ

Brussel Mobiliteit werkt aan een waarschuwingssysteem waarbij autobestuurders via hun FM-radio meldingen krijgen van gevaarlijke incidenten in de tunnels in onze hoofdstad. Tegen het einde van dit jaar wil de organisatie het project lanceren.

Wanneer er in een Brusselse tunnel een gevaarlijk incident plaatsvindt zoals een brand, zullen automobilisten binnenkort via hun radio een waarschuwing krijgen over alle kanalen heen. “Wij kunnen uitzendingen onderbreken om eigen boodschappen door te stralen en zullen dit dus ook doen, maar alleen in geval van uiterste nood”, vertelt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. Die oproep zal zowel in het Nederlands als in het Frans meegegeven worden. Zo kunnen de bestuurders vlot hun gedrag aanpassen.

Enkel in tunnels

Voor het systeem zal Brussel Mobiliteit de radiokabel gebruiken die al decennia in de tunnels hangt om FM-radio te kunnen ontvangen. Daardoor zal het systeem enkel in de tunnels actief zijn. Bovendien zullen allen de autobestuurders die de radio in hun wagen hebben aanstaan de meldingen krijgen.

Betere informatie

Met het waarschuwingssysteem wil Brussel Mobiliteit de dienstverlening verbeteren. “We zijn er al een tijdje mee bezig, alleen is het systeem nog niet getest. De technische voorzieningen zijn er, maar die moeten nu afgestemd worden op de bestaande systemen voor het beheer van de tunnels”, aldus Paemen.

Tegen het einde van dit jaar moet de voorbereidende fase afgerond zijn en zal het systeem actief zijn. “Een eerste stap naar een betere informatie voor het publiek”, klinkt het.

bron: Belga