Vijf levenslessen die je van je kat kan leren

Hoezee: vandaag is het internationale kattendag, hét uitgelezen moment om de beste eigenschappen van je pluizige vriend in de verf te zetten. Mensen met een kat in huis weten al langer dat ze heel wat kunnen leren van hun favoriete dier. Wij zetten de belangrijkste levenslessen op een rijtje. 

1. Doe eens gek

Wie een kat heeft, kan bevestigen dat de dieren af en toe uit het niets vreemde bewegingen maken, zich ludiek gedragen of plotsklaps peilsnel beginnen lopen. Daar kunnen wij wat van leren, want af en toe gek doen en schaterlachen is best gezond. Verschillende studies hebben aangetoond dat niveaus van stresshormonen als cortisol en adrenaline afnemen tijdens lachbuien. Cardiologen van de Universiteit van Maryland Medical Center beweren daarnaast dat giechelen een krachtige bondgenoot kan zijn in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

2. Liefde gaat door de maag

Katten houden van hun baasjes, voornamelijk omdat zij hen voorzien van lekker eten. Bij mensen is dat niet veel anders, zo hebben studies aangetoond. Onder meer een onderzoek van de universiteit van Californië heeft aangetoond dat mannen en vrouwen veel beter reageren op romantische gebaren als ze net gegeten hebben.

3. Yolo

Het is niet omdat katten negen levens hebben, dat ze niet van elke dag genieten alsof het hun laatste is. Mijmeren over een bepaalde vakantie, fantaseren over een droomjob of alleen maar plannen maken in je hoofd is best oké, maar je moet je voornemens ook proberen uit te voeren. Volgens een studie van de universiteit Harvard geldt dat ook voor de kleine dingen: af en toe spontaan doen waar je zin in hebt, maakt gelukkig.

4. Verzorg jezelf

“Zorg goed voor jezelf, een ander doet het niet”, is een leuze die katten zich meester gemaakt hebben. Zo besteden ze per dag ettelijke uren aan het schoonmaken van hun vacht en poten. We zeggen niet dat je moet transformeren tot een ijdeltuit, maar minstens 20 minuten per dag tijd nemen voor jezelf kan deugd doen. Dankzij deze ‘me-time’ kan je je beter ontspannen, krijg je een positiever zelfbeeld en kan je je achteraf beter focussen.

5. Relativeer

Als katten een vaas gebroken hebben of met hun nagels je favoriete zetel kapot maken, zal het hen een worst wezen. Als mensen een fout maken, zitten ze er nog uren, dagen of weken over te tobben. In plaats van eindeloos te blijven piekeren, is het beter om te relativeren zodat je positiever in het leven staat.

Foto Pexels