Verwant van dader van aanslag op Charlie Hebdo opgepakt in Turkije

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een aangetrouwd familielid van een van de daders van de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo is eind juli in Turkije opgepakt, zo is vandaag van een bron dicht bij het onderzoek vernomen. Vermoed wordt dat hij naar Syrië wou gaan. Mourad Hamyd, schoonbroer van Chérif Kouachi, werd door Turkije het land uitgezet en op 28 juli in Bulgarije opgesloten. Het parket van Parijs opende op 29 juli een onderzoek om een Europees aanhoudingsbevel uit te schrijven tegen de 20-jarige man.

Bij de jihadistische aanval van de broers Chérif et Saïd Kouachi op 7 januari 2015 in de lokalen van het satirische blad in Parijs werden elf mensen gedood.

Mourad Hamyd, wiens zus getrouwd was met Chérif Kouachi, werd na de aanslag gedurende 48 uur in voorlopige hechtenis gehouden, maar daarna vrijgelaten zonder enige aanklacht. Verwanten signaleerden zijn verdwijning aan het politiecommissariaat in Charleville-Mézières (in het noordoosten van Frankrijk), waar hij met zijn gezin woont. Op 10 januari 2015 had hij nog gezegd dat hij de aanslag op Charlie Hebdo een "vreselijke misdaad" vond, en dat hij geen nauw contact had met Chérif Kouachi.

Volgens een balans die de Franse premier Manuel Valls op 19 juli maakte, staan 2.147 Fransen of buitenlanders die in Frankrijk wonen, "bekend vanwege hun betrokkenheid bij Syrisch-Iraakse netwerken".

Bron: Belga